Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră - Beethoven, la Sala Radio

Vineri, 20 octombrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio și apreciatul pianist român Horia Mihail vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de Beethoven.

"Titanul de la Bonn" - așa cum este supranumit marele compozitor german, a creat concertul în 1800, sub influența evidentă a lui Mozart, pe care îl admira. Trei ani mai târziu, pe 5 aprilie 1803, la Viena, Beethoven însuși (ca solist) interpreta pentru prima oară lucrarea sa. Dat fiind felul "furtunos" în care trăia și își compunea creațiile, Beethoven nu avusese însă timp să transcrie complet pe hârtie partitura sa. Așa încât, un bun prieten de-al său, care i-a fost alături în seara premierei, pentru a-l ajuta cu întoarcerea paginilor partiturii, a constatat stupefiat că Beethoven interpreta în cea mai mare parte... din memorie. "Nu am văzut aproape nimic în afară de pagini goale. Cel mult, pe o pagină sau alta erau mâzgălite câteva hieroglife egiptene complet neinteligibile pentru mine, care îi serveau drept indicii; pentru că el cânta aproape toată partea solistică din memorie, deoarece, așa cum se întâmpla de multe ori, nu avusese timp să pună totul pe hârtie".

În partea a doua a serii de la Sala Radio veți continua periplul în spațiul muzical german cu o frumoasă selecție din opere semnate de Wagner: "Tannhäuser, Maestrii cântăreți din Nürnberg, Lohengrin".

Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi și cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și audio LIVE online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.


Adaugat: 17 Octombrie 2023
Actualizat: 17 Octombrie 2023