Stagiunea 95 la Sala Radio, deschisă de un eveniment 100% Rahmaninov

Vineri, 13 octombrie, de la ora 19.00, se deschide noua stagiune de concerte (2023-2024) la Sala Radio. Stagiunea aniversară cu numărul 95 marchează aproape un secol de când, în anul 1928, a luat naștere Orchestra Națională Radio, creată odată cu radioul public.

Primul eveniment, prezentat chiar de Orchestra Națională Radio, îi este dedicat integral marelui compozitor și pianist Serghei Rahmaninov, supranumit „ultimul mare romantic”. Concertul completează suita de manifestări prezentate în acest an pe scena Sălii Radio sub genericul "Anul Internațional Rahmaninov", marcat de întreaga lume la 150 de ani de la nașterea artistului. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor principal al Orchestrei Simfonice București.

Alt invitat special al serii este tânărul pianist multipremiat internațional Roman Borisov, în interpretarea căruia veți asculta celebra Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, compusă de Rahmaninov în 1934, la vila sa din Elveția.

Variațiunea nr. 18 este, din punct de vedere muzical, inversarea, în oglindă, a temei originale a lui Paganini din ultimul dintre cele 24 de capricii pentru vioară. Fragmentul a devenit celebru ca temă muzicală a filmului Somewhere in Time (Undeva, cândva), din 1980.

Programul serii de la Sala Radio reunește și "Vocaliză" și cunoscuta "Simfonie nr. 2" de Rahmaninov, cea mai apreciată simfonie a sa, a cărei premieră, la începutul anului 1908, i-a adus un nou premiu Glinka creatorului.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și audio live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.


Adaugat: 11 Octombrie 2023
Actualizat: 11 Octombrie 2023